Bestrijding en verwerking van de eikenprocessierups in 2020!

Het zal u niet zijn ontgaan dat er in 2019 een flinke stijging zat in het aantal processierupsen. De verwachting is dat er ook in 2020 een groei van de populatie plaats gaat vinden. De eikenprocessierups gaat dus wederom voor veel overlast zorgen.

Deze overlast kan worden voorkomen door preventieve bestrijding. Dit is echter bijzonder lastig. Eikenprocessierupsen zullen dus voornamelijk weer bestreden moeten worden als ze al overlast veroorzaken. De beste manier is dan om de nesten weg te zuigen.

Zelf eikenprocessierupsen bestrijden?

Overlast in 2019

Dat er in 2019 wederom een flinke stijging zat in het aantal processierupsen is duidelijk. Dit blijkt onder andere uit het aantal mensen dat met huidklachten de huisarts heeft bezocht, zoals te zien is in onderstaande tabel. In Overijssel, Noord-Brabant, Gelderland, Utrecht en Drenthe nam het aantal (relatief) het meeste toe.

Huidklachten door processierups in 2019

Het aantal mensen per 100.000 inwoners dat wekelijks naar de huisarts ging met als klacht lokale roodhuid van de huid in de jaren 2016 tot en met 2019 (Bron: Nivel.nl)

Verwachting 2020

De afgelopen maanden zijn een groot aantal feromoonvallen geplaatst om inzichtelijk te krijgen hoeveel eikenprocessievlinders er de afgelopen periode vlogen. Dit geeft een indicatie van de mogelijke overlast in 2020. Gemiddeld werden er 40 vlinders per val geteld, dat is opvallend aangezien er in 2018 gemiddeld 73 vlinders per val werden geteld. Dit betekent een afname van 45% per val. Alleen in Noord-Brabant was er sprake van een toename (+28 %). Dit aantal vlinders is wel het een na hoogste aantal sinds 2012.

Feromoonval voorspelling overlast eikenprocessierups 2020

Feromoonval (Bron: Silvia Hellingman)

De afname kan met allerlei zaken te maken hebben, bijvoorbeeld met de actieve bestrijding van dit jaar. Ook kan dit te maken hebben met de warmte van afgelopen zomer. Hierdoor is de kans groot dat veel eikenprocessierupsen de bodem in zijn gekropen en in 2020 weer tevoorschijn komen.

Ondanks de afname van het landelijk gemiddeld aantal vlinders per val, duidt de langjarige trend en de waargenomen vlinderdichtheid op een exponentiële groei van de populatie. Ook in 2020 gaat de eikenprocessierups dus weer voor veel irritatie zorgen.

Tevens hebben de eitjes van de processierups meer overlevingskans door de zachte winter. Door deze zachte winter komen de eitjes niet in april, maar waarschijnlijk al in maart uit. Dit zorgt ervoor dat de piek ook een maand naar voren schuift. Vorig jaar lag deze op 15 juni. (Bron: Bastiaan Meerburg, KAD)

Preventieve bestrijding

Vanzelfsprekend is preventieve bestrijding beter dan reactieve bestrijding. Uit de afgelopen jaren is echter gebleken dat preventieve bestrijding erg lastig is.

Preventieve bestrijding wordt vaak gedaan door bomen in te spuiten, veelal met biologische middelen. Deze middelen doen alleen hun werk als ze precies op het juiste moment worden gebruikt en dit moment is lastig te bepalen. Tevens doden deze middelen ook alle andere insecten in de bomen, wat slecht is voor de biodiversiteit.

Reactieve bestrijding

Als er eenmaal nesten zijn, dan is de beste manier om deze te verwijderen door ze op te zuigen of in te spuiten met lijmspray en ze vervolgens weg te halen. Het wegzuigen van de rupsen moet met een industriestofzuiger.

Wel is het van belang dat er na de bestrijding met een industriestofzuiger wordt gecontroleerd of er nog nesten aanwezig zijn. Het kan namelijk voorkomen dat de rupsen op het moment van de bestrijding nog aan het eten zijn of in de grond zitten.

Industriestofzuiger voor de bestrijding van de eikenprocessierups

Bekijk onze machines voor de bestrijding van eikenprocessierupsen!

Kennisplatform

De minister van LNV heeft door de overlast besloten om het Kennisplatform Eikenprocessierups op te richten. Dit is een samenwerkingsverband van verschillende partijen en richt zich op burgers, professionals en overheden.

Leidraad

Bij de landelijke bijeenkomst van dit platform op 25 september waren wij ook aanwezig. Hier is een update gepresenteerd van de Leidraad beheersing eikenprocessierups. Hierin staat onder andere informatie over:

  • De eigenschappen van de processierups
  • De levenscyclus van het dier
  • De gezondheidsrisico's
  • De bestrijding
  • Het (toekomstige) beleid omtrent de eikenprocessierups

Ook de verwerking van rupsrestanten wordt besproken in deze leidraad. Er is echter al eerder een protocol voor opslag, transport en verwerking van de eikenprocessierups geschreven.

Onze zienswijze

Bij het protocol dat hiervoor is opgesteld zetten wij onze vraagtekens, voornamelijk over de toegeschreven wijze van verpakken en de verbranding. Wij zijn namelijk voorstander van het gebruik van volledig LDPE plastic zakken en verpakkingen, aangezien deze minder schadelijke stoffen uitstoten bij het verbrandingsproces.

Tevens zouden wij graag zien dat de opslag plaats vindt in houten kisten, aangezien dit beter past bij de circulaire economie die wij nastreven. Ook bevorderen houten kisten het verbrandingsproces. Verder moet het verbranden van dit dierlijk afval naar onze mening plaats vinden bij een dierencrematorium, die het verbrandingsproces op een verantwoorde kunnen uitvoeren.

Longopac

Voor de bestrijding adviseren wij industriële stofzuigers met een gesloten systeem (Longopac) en doorblaasmotoren, hierdoor wordt voorkomen dat het verwijderingsproces emissie veroorzaakt. Een Longopac kunt u namelijk afsluiten met een kabelbinder, om de zak vervolgens weer een stuk verder te naar beneden te halen.

De voordelen van een Longopac systeem:

  • Geen emissie door het afsluiten met een kabelbinder
  • Zakken tot wel 23 meter
  • Duurzaam materiaal (volledig LPDE)
  • Tijdsbesparend doordat er niet iedere keer een zak verwisseld hoeft te worden
  • Nauwelijks stilstand van machine

Heeft u vragen of opmerkingen naar aanleiding van deze blog, neemt u dan gerust contact op met ons door een mail te sturen naar [email protected] of telefonisch via 0544-488770.Bronnen:

www.processierups.nu

https://nivel.nl/nl/nieuws/cij...

https://assets.naturetoday.com...

https://processierups.nu/wp-co...

Advies of maatwerk nodig?
0544-488770 of [email protected]

De voordelen van 2BEST

Kies voor een gezonde werkomgeving
Vandaag voor 14:00 besteld? Morgen in huis
Kwaliteitsproducten met lange levensduur
Altijd een passend advies
Volledig volgens wet- en regelgeving
Voor elk stofprobleem een oplossing
Ergonomische & milieuvriendelijke producten
Icon
Heeft u vragen of wilt u advies op maat?

Wij helpen u graag!

Wij kijken graag of er een bestaande mogelijkheid is voor uw probleem of we gaan samen op zoek naar een maatwerkoplossing.

© Copyright 2020 - 2best.nl
Niice Digital marketing Niice Digital Marketing