De eikenprocessierups zorgt voor veel irritatie!

Ieder voorjaar komen ze weer terug en zorgen ze voor veel overlast: de eikenprocessierupsen. Dit jaar zijn ze misschien wel meer aanwezig dan ooit tevoren, zeker in de provincies buiten de randstad. Exacte aantallen zijn er niet bekend, maar veel gemeenten kunnen de bestrijdingen op dit moment niet meer aan.

Wat zijn eikenprocessierupsen?

Een eikenprocessierups is de larve van een nachtvlinder. Eikenprocessierupsen komen voor in allerlei verschillende eiken en verspreiden zich snel. De rupsen maken gezamenlijk nesten in deze eiken. De nesten zijn te herkennen aan een soort wit/gele 'bal' (zie foto). Vanuit deze nesten eten de rupsen de bladeren op. Dit doen ze in een een soort optocht, wat de naam 'processie' verklaart. De eikenprocessierupsen komen voornamelijk voor in het voorjaar.

Nest van eikenprocessierupsen

De brandhaartjes van deze rups zijn het grootste probleem. Deze verspreiden zich gemakkelijk en snel door de omgeving. Iedere rups bevat circa 700.000 brandharen.

Klachten

De haren kunnen zorgen voor flinke irritaties aan de huid en/of longen en kan zelfs tot flinke ademhalingsproblemen leiden. Je kunt er weken lang last van hebben. De klachten zijn per persoon verschillend. Als men meerdere malen in aanraking komt met de rupsen, worden de klachten steeds erger.

Uit onderzoek van het Rode Kruis bleek dat ruim 8 op de 10 Nederlanders niet of niet goed weet wat ze moeten doen tegen klachten door de eikenprocessierups. Als men in contact is gekomen met de haren van deze rupsen, moet men de brandharen zo snel mogelijk verwijderen. De beste manier om deze te verwijderen is met plakband of een kleefpleister. Daarna is het belangrijk om de huid te spoelen met veel (lauw water). Tevens moet men niet te veel krabben of wrijven.

Wilt u altijd weten wat u moet doen bij een beet of andere ongemakken? Download dan de EHBO-app!

Het verwijderen van de nesten

De nesten van de eikenprocessierupsen zijn de afgelopen jaren (te lang) blijven hangen. Dit was het gevolg van het tekort aan professionele bestrijdingsbedrijven door de explosief gestegen overlast. Hierdoor hebben de rupsen zich voort kunnen planten en is het probleem alleen maar groter worden. Het is helaas niet zo dat de haren van deze beesten na een goede regenbui niet meer voor problemen zorgen. Het is dus essentieel om de nesten zo snel mogelijk weg te halen.

Het meest verstandig is het om uw gemeente in te lichten als u eikenprocessierupsen constateert. Zij sturen dan een bestrijdingsteam dat de rupsen verwijderd. De afgelopen jaren is echter gebleken dat deze teams de bestrijdingen niet aan kunnen. Vandaar dat er steeds meer bedrijven besluiten om de eikenprocessierups te gaan bestrijden. Hiervoor hebben wij verschillende industriestofzuigers.

Machines voor de bestrijding van eikenprocessierupsen!

Bekijk onze machines voor de bestrijding van eikenprocessierupsen!

De RONDA, 2200 Watt en 3300 Watt stofzuigers zijn uitermate geschikt om de eikenprocessierups te bestrijden. Deze RONDA stofzuigers hebben een constante hoge zuigkracht en een groot filteroppervlak. Het tweetraps filtersysteem houdt partikels tot en met 99,999% tegen.

Om verspreiding tot het minimum te beperken is het beter om met een Longopac zak te werken. Dit is een hele lange plastic zak die door middel van kabelbinders kan worden afgesloten, om vervolgens de zak door te snijden en weer naar beneden te halen. Dit zorgt voor een veilige lediging en emissie is hierbij zo goed als uitgesloten.

Heeft u nog vragen of wenst u aanvullende informatie, aarzelt u dan niet contact met ons op te nemen!



Bronnen:

https://www.omroepgelderland.n...

https://www.nu.nl/weekend/5313...

https://www.ad.nl/binnenland/r...

https://www.biocontrole.nl/bio...

Advies of maatwerk nodig?
0544-488770 of [email protected]
Patrick 2BEST

De voordelen van 2BEST

Kwaliteitsproducten met een lange levensduur
Draagt bij aan een gezonde werkomgeving
Maatwerkoplossingen zijn geen probleem
Wij geven graag vrijblijvend advies
Ergonomische & milieuvriendelijke producten
Icon
Heeft u vragen of wilt u advies op maat?

Wij helpen u graag!

Wij kijken graag of er een bestaande mogelijkheid is voor uw probleem of we gaan samen op zoek naar een maatwerkoplossing.

Mat 2BEST
© Copyright 2024 - 2best.nl
Niice Digital marketing Niice Digital Marketing