Invasie van eikenprocessierupsen groter dan ooit!

Ze komen er weer aan: de eikenprocessierupsen. Inmiddels weten we allemaal dat de haren van deze beestjes voor flink wat irritatie kunnen zorgen. Jeuk, rode ogen, zwellingen en huiduitslag zijn de meest voorkomende klachten. De verwachting is dat de overlast van de eikenprocessierupsen dit jaar nog groter wordt dan in 2018. Gemeentes zijn al weken bezig met preventieve maatregelen, maar dit zal de overlast slechts voor een klein deel beperken. Echter is dit jaar niet alleen de eikenprocessierups het probleem, ook de dennenprocessierups zal overwaaien naar Nederland.

Verwachting

De verwachting is dat in 2019 het aantal eikenprocessierupsen verdrievoudigd wordt ten opzichte van 2018. Dat terwijl er in 2018 al 3 keer zo veel waren als in 2017. Een recordaantal dreigt dus. Dit heeft onder andere te maken met het weer sinds afgelopen zomer, zo was de winter vrij zacht en lag de rest van het jaar de temperatuur relatief hoog. Dit betekent voor de eikenprocessierupsen dat er veel voedsel is.

Verder vangt de Nationale Bomenbank in augustus en september mannelijke vlinders. Deze vlinders geven een indicatie van de hoeveelheid eikenprocessierupsen in het volgende jaar en ook deze indicatie wijst op een enorme groei van het aantal rupsen. Tevens zijn vorig jaar door een beperkt aantal bestrijders niet alle nesten verwijderd, waardoor er mogelijk nog meer eitjes uit zijn gekomen. Alles wijst er dus op dat de hoeveelheid eikenprocessierupsen opnieuw gaat exploderen.

De eikenprocessierups

Eikenprocessierups overlast

(Bron: Cor de Kock)

Hierdoor heeft het Kenniscentrum Eikenprocessierups alarm geslagen. Gemeenten, provincies, gezondheidsdiensten van de GGD, wetenschappers en andere deskundigen zijn bij elkaar geroepen om ervoor te zorgen dat het aantal eikenprocessierupsen zo klein mogelijk wordt. Deze partijen gaan samen bekijken hoe de rupsen in de toekomst het beste voorkomen en bestreden kunnen worden. Dat terwijl inmiddels wel duidelijk is dat het volledig uitroeien van de eikenprocessierups een onmogelijke opgave lijkt.

Preventie

Na de overlast van vorig jaar zijn veel gemeenten dit jaar begonnen met het preventief bestrijden van de eikenprocessierupsen. Dit gebeurt op twee manieren. Zo kan men bomen bespuiten met Nematoden of met Xentari. Nematoden zijn kleine aaltjes die de rupsen binnendringen en een bacterie achterlaten, waardoor de rupsen doodgaan. Xentari is een biologisch gewasbeschermingsmiddel dat in bladeren gaat zitten. Zodra de rupsen deze bladeren opeten gaan ze dood.

Vanaf ongeveer half mei heeft het preventief bestrijden van de rupsen geen zin meer. Op dat moment ontwikkelen zij namelijk hun brandharen en dan is het spuiten niet meer effectief.

Dennenprocessierups

Dankzij de verandering van het klimaat zit naast de eikenprocessierups ook de dennenprocessierups er aan te komen. Door de zachtere winters is het een kwestie van tijd voordat deze ons land bereiken, als ze er nog niet zijn. In België zijn deze rupsen namelijk al wel gesignaleerd. Vanzelfsprekend zijn deze niet te vinden op eiken, maar op dennen.

De dennenprocessierups

Dennenprocessierups Nederland

(Bron: Saskia Hellingman)

De dennenprocessierups heeft nog meer brandharen; één miljoen tegenover 700.000 bij de eikenprocessierups. Ook leggen de dennenprocessierupsen grotere afstanden af, waardoor deze zich sneller verspreiden. Deze rups zal echter wel voor minder overlast zorgen, simpelweg omdat er minder dennen zijn dan eiken in Nederland. Toch zijn er in bepaalde gebieden wel dennen te vinden in groten getale.

Bestrijding

Als u de eikenprocessierups in uw omgeving constateert, kunt u het beste de gemeente inschakelen. Zij lichten dan een bestrijdingsteam in die de rupsen kan verwijderen. Voor de bedrijven die gespecialiseerd zijn in het bestrijden van de eikenprocessierupsen hebben wij een aantal machines die zeer geschikt zijn om de rupsen makkelijk en veilig te bestrijden.

De machines die hiervoor gebruikt kunnen worden zijn de RONDA, 1450, 2200 en 3300 Watt stofzuigers. Deze RONDA stofzuigers beschikken over een constant hoge zuigkracht en een groot filteroppervlak. Verder beschikken deze machines over een tweetraps filtersysteem met een een tube- en een HEPA filter. Dit filtersysteem houdt partikels tot en met 99.999% tegen. Tevens hebben deze stofzuigers de laagste onderhoudskosten en een lange levensduur!

De beste manier om de rupsen op te vangen is in een Longopac, zoals bij de RONDA 2800/3300W stofzuiger met Longopac. Hiermee is er geen kans op verspreiding. Een Longopac is een soort lange plastic zak die door middel van kabelbinders kan worden afgesloten. Vervolgens kan de zak door worden gesneden en weer een stuk naar beneden worden gehaald, wat ervoor zorgt dat er geen haartjes vrij komen.

Bekijk hier onze stofzuigers voor de bestrijding van de eikenprocessierups!Bronnen:

https://www.ad.nl/binnenland/forse-toename-van-de-eikenprocessierups-preventief-spuiten-al-begonnen~a8970e4b/

https://www.destentor.nl/deventer/vroege-en-felle-strijd-tussen-gemeenten-en-eikenprocessierups~ade65a3d/

https://www.ad.nl/binnenland/alarm-over-invasie-van-processierups-we-kunnen-het-niet-meer-aan~ac354da3/

https://www.gelderlander.nl/wageningen/een-nieuwe-dreiging-de-dennenprocessierups~a3ee72e2/

https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/4696501/processierupsen-zomer-allergie-uitslag-jeukende-ogen-bestrijding

https://www.nationalebomenbank.nl/welkom/eikenprocessierupsbestrijding-start-volgende-week-met-nematoden

https://www.gelderlander.nl/berkelland/kanon-uit-beltrum-gaat-de-strijd-aan-met-eikenprocessierups~a41dbe91/

Advies of maatwerk nodig?
0544-488770 of [email protected]
Leon 2BEST

De voordelen van 2BEST

Kwaliteitsproducten met een lange levensduur
Draagt bij aan een gezonde werkomgeving
Maatwerkoplossingen zijn geen probleem
Wij geven graag vrijblijvend advies
Ergonomische & milieuvriendelijke producten
Icon
Heeft u vragen of wilt u advies op maat?

Wij helpen u graag!

Wij kijken graag of er een bestaande mogelijkheid is voor uw probleem of we gaan samen op zoek naar een maatwerkoplossing.

Leon 2BEST
© Copyright 2024 - 2best.nl
Niice Digital marketing Niice Digital Marketing