Zorgt de eikenprocessierups ook in 2021 voor overlast?

De laatste jaren heeft de eikenprocessierups voor veel overlast gezorgd. Door het warme voorjaar van de afgelopen jaren begon de eikenprocessierups vaak in april al voor irritatie te zorgen. Tot nu toe is er door de relatief slechte weersomstandigheden van overlast geen sprake.

Dit zorgt voor veel onzekerheid bij natuurorganisaties, kennisinstellingen, gemeenten en bestrijders. Is het stilte voor de storm of houdt de eikenprocessierups zich rustig dit jaar?

Uitzonderlijk voorjaar

De huidige weersomstandigheden zorgen ervoor dat eiken traag uitlopen. Dit zorgt ervoor dat er eikenprocessierupsen zijn die zich nog in het eerste larvestadium bevinden. Het is nog niet eerder voor gekomen dat er halverwege mei eikenprocessierupsen in het eerste larvestadium zijn gesignaleerd. (Nature Today 2021)

De eikenprocessierups begint pas voor overlast te zorgen als er hoge(re) temperaturen worden bereikt.

Eikenprocessierups zorgt voor veel overlast
Eikenprocessierups plaag

Verwachte overlastperiode

De weersomstandigheden lijken de komende weken nog niet om te slaan. Dat er hoge temperaturen bereikt gaan worden lijkt echter een kwestie van tijd. Wanneer dit gebeurt zal de eikenprocessierups alsnog voor de nodige irritatie gaan zorgen.

De huidige weersverwachtingen maken het moeilijk te voorspellen wanneer de eikenprocessierups voor de (meeste) overlast gaat zorgen. Onderzoekers verwachten momenteel dat halverwege juni de overlast ontstaat en dat de piek in juli gaat plaatsvinden.

Meer of minder overlast?

In eerdere prognoses was de verwachting dat de overlast van de eikenprocessierups in 2021 zou stabiliseren. Deze prognoses zijn tot stand gekomen door onder andere het plaatsen van feromoonvallen. Het is echter gevaarlijk om te zeggen dat de plaagdruk stabiliseert. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de mate van bestrijding.

Volg 2BEST ook op Facebook!

Een stabiliserende plaagdruk zou tevens betekenen dat de eikenprocessierups alsnog voor veel overlast zou zorgen. Dat de groep eikenprocessierupsen zich op het eerste oog niet verder uitbreidt is uiteraard wel een goed teken. Als er wordt gekeken naar de gegevens sinds 2012 is het aantal vlinders in feromoonvallen nog steeds relatief hoog.

Weersomstandigheden

Zoals eerder aangegeven zijn de weersomstandigheden erg bepalend voor de periode van overlast. Deze omstandigheden hebben echter ook een grote invloed op de mate van overlast.

Een flinke vorstperiode kan al in de winter het aantal eikenprocessierupsen sterk verminderen. Het lijkt er op dat de eikenprocessierupsen de strenge vorstperiode van afgelopen februari hebben overleefd.

Verder kan ook een combinatie van hoge temperaturen en een harde wind, zoals in 2019, ervoor zorgen dat de overlast een stuk groter wordt.

Eikenprocessierupsen na vorstperiode
Eikenprocessierups voorjaar

Door het koude voorjaar kan het zijn dat vogels meer eikenprocessierupsen opeten, doordat er tegen die tijd minder andere rupsen zijn.

Het natte voorjaar kan echter ook nadelige effecten met zich meebrengen. Zo kan het zijn dat de preventieve bestrijdingsmiddelen minder goed werken. Veel eiken zijn ingespoten met bestrijdingsmiddelen die door de grote hoeveelheid regen mogelijk hun werking (deels) verliezen.

Vakantietijd

Mochten er door de weersomstandigheden dit voorjaar relatief minder eikenprocessierupsen zijn dan betekent dit echter niet direct dat er ook minder overlast is. De piek lijkt te verschuiven naar de vakantieperiode en dat kan er voor zorgen dat er meer overlast wordt ervaren ondanks het feit dat er minder eikenprocessierupsen zijn.

Totaalpakket voor het bestrijden van de eikenprocessierups Bekijk ook ons totaalpakket voor het bestrijden van de processierups!

Ook het feit dat mensen er meer op uit zullen trekken dan vorig jaar, in verband met de (mogelijke) versoepelingen, kan de mate van overlast vergroten. Vanzelfsprekend is er vorig jaar nauwelijks overlast ervaren op plekken waar de eikenprocessierups normaal voor de nodige problemen zorgt. Denk hierbij aan campings, zwembaden en evenementen die zich in bosrijke omgevingen bevinden.

Klaar voor de start...

De mate van overlast en de periode waarin deze het grootst zal zijn is dus afhankelijk van veel verschillende factoren. Dat de eikenprocessierups ook dit jaar weer terug komt en voor overlast gaat zorgen is echter een ding wat zeker is.

Dit betekent dat onder andere gemeenten en bestrijders klaar moeten zijn om de overlast te beperken. Zo moet bij het preventief bestrijden zowel de levensfase van de rupsen als de weersverwachting goed in de gaten worden gehouden.

Wanneer de rups voor problemen begint te zorgen moet er snel en actief gehandeld worden zodat de overlast beperkt wordt. Mocht dit niet gebeuren dan kan het snel gaan weten we allemaal nog uit 2019.

Stofzuigers voor bestrijding processierups

Op zoek naar een stofzuiger voor het bestrijden van de eikenprocessierups? Wij hebben een breed assortiment stofzuigers speciaal voor het bestrijden van de rupsen.

Advies of maatwerk nodig?
0544-488770 of [email protected]
Patrick 2BEST

De voordelen van 2BEST

Kwaliteitsproducten met een lange levensduur
Draagt bij aan een gezonde werkomgeving
Maatwerkoplossingen zijn geen probleem
Wij geven graag vrijblijvend advies
Ergonomische & milieuvriendelijke producten
Icon
Heeft u vragen of wilt u advies op maat?

Wij helpen u graag!

Wij kijken graag of er een bestaande mogelijkheid is voor uw probleem of we gaan samen op zoek naar een maatwerkoplossing.

Patrick 2BEST
© Copyright 2021 - 2best.nl
Niice Digital marketing Niice Digital Marketing