Zorgt de eikenprocessierups ook in 2021 voor overlast?
De laatste jaren heeft de eikenprocessierups voor veel overlast gezorgd. Door het warme voorjaar van de afgelopen jaren begon de eikenprocessierups vaak in april al voor irritatie te zorgen. Tot nu (halverwege mei) is er door de relatief slechte weersomstandigheden van overlast geen sprake.
Dit zorgt voor veel onzekerheid bij natuurorganisaties, kennisinstellingen, gemeenten en bestrijders. Is het stilte voor de storm of houdt de eikenprocessierups zich rustig dit jaar?
Uitzonderlijk voorjaar
De huidige weersomstandigheden zorgen ervoor dat eiken traag uitlopen. Dit betekent dat er eikenprocessierupsen zijn die zich nog in het eerste larvestadium bevinden.
Het is nog niet eerder voor gekomen dat er halverwege mei eikenprocessierupsen in het eerste larvestadium zijn gesignaleerd. (Nature Today 2021)
De eikenprocessierups begint pas voor overlast te zorgen als er hoge(re) temperaturen worden bereikt.
Verwachte overlastperiode
De weersomstandigheden lijken de komende weken nog niet om te slaan. De huidige weersverwachtingen maken het moeilijk te voorspellen wanneer de eikenprocessierups voor de (meeste) overlast gaat zorgen.
Onderzoekers verwachten momenteel dat halverwege juni de overlast ontstaat en dat de piek in juli gaat plaatsvinden.
Meer of minder overlast?
In eerdere prognoses was de verwachting dat de overlast van de eikenprocessierups in 2021 zou stabiliseren. Deze prognoses zijn tot stand gekomen door onder andere het plaatsen van feromoonvallen. Het is echter gevaarlijk om te zeggen dat de plaagdruk stabiliseert. Dit is namelijk afhankelijk van verschillende factoren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de mate van bestrijding.
Een stabiliserende plaagdruk zou tevens betekenen dat de eikenprocessierups alsnog voor veel overlast zou zorgen. Dat de groep eikenprocessierupsen zich op het eerste oog niet verder uitbreidt is uiteraard wel een goed teken. Als er wordt gekeken naar de gegevens sinds 2012 is het aantal vlinders in feromoonvallen nog steeds relatief hoog.
Weersomstandigheden
Zoals eerder aangegeven zijn de weersomstandigheden erg bepalend voor de periode van overlast. Deze omstandigheden hebben echter ook een grote invloed op de mate van overlast.
Een flinke vorstperiode kan al in de winter het aantal eikenprocessierupsen sterk verminderen. Het lijkt er op dat de eikenprocessierupsen de strenge vorstperiode van afgelopen februari hebben overleefd.
Verder kan ook een combinatie van hoge temperaturen en een harde wind, zoals in 2019, ervoor zorgen dat de overlast een stuk groter wordt.
Door het koude voorjaar kan het zijn dat vogels meer eikenprocessierupsen opeten, doordat er tegen die tijd minder andere rupsen zijn.
Het natte voorjaar kan echter ook nadelige effecten met zich meebrengen. Zo kan het zijn dat de preventieve bestrijdingsmiddelen minder goed werken. Veel eiken zijn ingespoten met bestrijdingsmiddelen die door de grote hoeveelheid regen mogelijk hun werking (deels) verliezen.
Goede voorbereiding
De mate van overlast en de periode waarin deze het grootst zal zijn is dus afhankelijk van veel verschillende factoren. Gemeenten en bestrijders moeten in ieder geval goed voorbereid zijn om de overlast te beperken. Zo moet bij het preventief bestrijden zowel de levensfase van de rupsen als de weersverwachting goed in de gaten worden gehouden.
Wanneer de rups voor problemen begint te zorgen moet er snel en actief gehandeld worden zodat de overlast beperkt wordt. Mocht dit niet gebeuren dan kan het snel gaan weten we allemaal nog uit 2019.
Op zoek naar een stofzuiger voor het bestrijden van de eikenprocessierups? Wij hebben een breed assortiment stofzuigers speciaal voor het bestrijden van de rupsen.
Heeft u vragen of wilt u advies op maat?
Wij helpen u graag!
Wij kijken graag of er een bestaande mogelijkheid is voor uw probleem of we gaan samen op zoek naar een maatwerkoplossing.