Verbod op het zagen van isolatiematerialen?

Verandering

Vóór 2013 werd in de handleidingen en normen voor bouwzagen gemeld dat deze gebruikt mochten worden voor hout en materialen met vergelijkbare fysische eigenschappen. Dit is gewijzigd in hout en harde plastic soorten met vergelijkbare fysische eigenschappen. Ook in de meeste handleidingen is dit gewijzigd en staat er vermeld dat er alleen hout gezaagd mag worden met deze bouwzagen.

Zie normen:

Tafelzagen voorheen NEN-EN 1870-1 is nu de NEN-EN 1870-19 Bouwzagen NEN-EN 1870-5

Gevolgen

Dit heeft zeer grote gevolgen voor de toepassing van de bouwzaag. Veel bouwbedrijven en bouwvakkers zijn hiervan niet op de hoogte en bij een calamiteit kan dit grote gevolgen hebben. Het grootste probleem ligt bij het zagen van Polystyrol en vergelijkbare materialen. Hierbij is het gevaar dat het materiaal gaat smelten door de wrijving tussen het zaagblad en het isolatiemateriaal. Dit heeft tot gevolg dat het zagen met schokken gepaard gaat.


Deze schokken zorgen er voor dat de gebruiker harder gaat drukken en dan is de kans groot dat men ineens doorschiet. Dit kan leiden tot afgezaagde vingers of gedeeltes van de hand. Ook kan de verkleving tot gevolg hebben dat het materiaal aan de spouwmes zijde omhoog wordt gestuwd. Om dit te voorkomen gaat men verschillende hulpmiddelen gebruiken om het materiaal naar beneden te drukken, wat ook tot gevaarlijke situaties leidt. De veroorzaker hiervan is het standaard zaagblad dat wordt toegepast, deze zorgt voor veel wrijving.

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Mogelijkheden

Een oplossing tegen deze problemen is het snijden met een verwarmde snijdraad. Dit gaat alleen wanneer er geen aluminium folie of ander soort folie op zit. Daarnaast komen hierbij gassen vrij, vandaar dat ook wordt geadviseerd dit in goed geventileerde ruimtes of in de open lucht te doen.

Er zijn verschillende zaagbladen in de markt verkrijgbaar waarmee je wel isolatiemateriaal mag zagen, hier mag je echter geen hout of andere producten mee zagen. Wanneer men deze toepast op de bouw dan levert dit direct een volgend probleem op: de bouwzaag wordt door verschillende mensen gebruikt voor divers zaagwerk.

Als gebruiker zie je niet direct wat voor blad erop zit en bestaat de kans dat het zaagblad overbelast wordt en breekt, met alle gevolgen van dien. Vooraf kan men inzien dat dit fout kan gaan, dus ook dit wordt ten zeerste afgeraden.

Het enige wat hier kan worden toegepast is een speciaal zaagblad dat zowel voor Polystyrol als voor hout kan worden gebruikt.

Zaagblad voor hout en polystyrol
Polystyrol zagen bouwzaag
Avola tafelzaag tempex

De oplossing

Avola heeft een gepatenteerd zaagblad dat mag worden toegepast voor zowel Polystyrol als voor hout. Dit zaagblad is voorzien van openingen waardoor het koelt en niet gaat verkleven. Dit blad is 2 jaar op de markt en heeft zich inmiddels bewezen.

Het zaagblad mag op alle zaagmachines worden toegepast, waarbij het niet mogelijk is aan de onderkant van de zaagtafel het zaagblad aan te raken. Het kan dus worden toegepast op zaagtafels met een vaste hoogte instelling of stationair zagen waarbij de onderkant volledig is afgeschermd.

Veel in hoogte verstelbare bouwzagen hebben bij de zaagas een open sleuf waar men het lijf van het zaagblad kan aanraken. Normaal is dit geen probleem maar door de openingen in dit zaagblad is dit wel een gevaar. Avola heeft zijn bouwzaag Variant voorzien van een speciale constructie waardoor dit voorkomen wordt.

Bouwzaag met stofafzuiging
Advies of maatwerk nodig?
0544-488770 of [email protected]
Ursula 2BEST

De voordelen van 2BEST

Kwaliteitsproducten met een lange levensduur
Draagt bij aan een gezonde werkomgeving
Maatwerkoplossingen zijn geen probleem
Wij geven graag vrijblijvend advies
Ergonomische & milieuvriendelijke producten
Icon
Heeft u vragen of wilt u advies op maat?

Wij helpen u graag!

Wij kijken graag of er een bestaande mogelijkheid is voor uw probleem of we gaan samen op zoek naar een maatwerkoplossing.

Leon 2BEST
© Copyright 2022 - 2best.nl
Niice Digital marketing Niice Digital Marketing