Hoe kunt u de luchtkwaliteit op de werkvloer meten en verbeteren?
Een goede luchtkwaliteit op de werkvloer is van groot belang voor werknemers en organisaties. In deze blog leest u wat de oorzaken en gevolgen zijn van een slechte luchtkwaliteit op uw werkplek, hoe u de luchtkwaliteit kunt meten en hoe u deze eventueel kunt verbeteren.
Oorzaken en gevolgen
Een slechte luchtkwaliteit kan veel verschillende oorzaken hebben. Zowel op kantoor als in de werkplaats zorgen machines en apparatuur voor een verlaging van de luchtkwaliteit. Bij de meeste werkprocessen in de werkplaats wordt er standaard stof uitgestoten.
Op kantoor zorgen printers en kopieerapparaten bijvoorbeeld voor stof, evenals meubels en vloerbedekking. Daarnaast zorgen mensen door te ademen voor vuile lucht. Ook schimmels en bacteriën dragen bij aan een slechte luchtkwaliteit.
Vaak is een slechte luchtkwaliteit niet met het blote oog vast te stellen en (daarom) besteden we er weinig aandacht aan. Toch is een goede luchtkwaliteit van essentieel belang.
Een slechte kwaliteit van de lucht kan de volgende gevolgen hebben:
- Klachten in de luchtwegen (verergeren van astma klachten)
- Huid- en oogirritatie
- Allergische reacties
- Hoofdpijn
- Concentratieproblemen
- Vermoeidheid
Een goede luchtkwaliteit kan het ziekteverzuim zelfs tot 25% verminderen en de productiviteit van werknemers met 15% verbeteren ('Binnenklimaat kantoorgebouwen', Leijten en Kurvers).
Luchtkwaliteit meten
Reden genoeg om de luchtkwaliteit goed in de gaten te houden. Dit kan bijvoorbeeld met de Atmotube Pro.
De Atmotube Pro meet onder andere de hoeveelheid stof, schimmel en pollen en verdeeld ze onder PM1, PM2,5 en PM10. Voor een uitleg over deze gradaties, zie "een verhelderende uitleg over (ultra) fijnstof!".
Tevens meet deze unit de luchtdruk, temperatuur en de vluchtige organische stoffen (VOC's), dit zijn bijvoorbeeld oplosmiddeldampen of sigarettenrook.
Voordelen Atmotube
- Alle data is eenvoudig af te lezen in een speciale app voor uw smartphone.
- Eenvoudig aan uw tas of broek te bevestigen
- Een lange batterijduur, slechts 1 keer per week op te laden
- Bij grote veranderingen gaat er een alarm af
- Licht in gewicht (105 gram)
Luchtkwaliteit verbeteren
Stof is in de meeste situaties lastig te voorkomen. Daarom is een goede ventilatie en verversing van de lucht enorm belangrijk in uw werkomgeving.
Het advies is om ervoor te zorgen dat er een luchtverversing plaatsvindt van 30 m³/h per persoon. Bij fysiek zwaardere inspanningen geldt er een minimale luchtverversing van 50 m³/h.
Zorgen voor een goede ventilatie is makkelijker gezegd dan gedaan. Zo zet je in de winter niet snel een raam of deur open. Verder zijn kamers tegenwoordig erg goed geïsoleerd en staat regelmatig de verwarming aan, waardoor er een gebrek aan vocht is.
Ventilatiesysteem
Het is dus zinvol om een efficiënt ventilatiesysteem te installeren. Soms is er al wel sprake van een goed ventilatiesysteem, maar is de luchtkwaliteit nog niet goed. Het is daarom van belang om regelmatig te bekijken of de luchtkanalen en de filters van het ventilatiesysteem goed schoon zijn.
Luchtbevochtigers kunnen een oplossing zijn voor een tekort aan vocht. Een luchtbevochtiger zorgt voor een goede luchtvochtigheid en hierdoor voor een prettig binnenklimaat.
Wilt u graag meer informatie over de juiste wijze van ventileren of over goede kwaliteit luchtbevochtigers? Neem dan contact met ons op!
Voordelen
Als de luchtkwaliteit goed is dan heeft dit onder andere de volgende voordelen:
- Werknemers zijn minder vermoeid
- Ze kunnen zich beter concentreren
- Ze hebben minder kans op hoofdpijn
- Het ziekteverzuim daalt
- De productiviteit gaat omhoog
- Hogere tevredenheid bij de werknemers
Bronnen
https://www.arboportaal.nl/onderwerpen/luchtverversing
https://www.infomil.nl/onderwerpen/lucht-water/luchtkwaliteit/thema'/gezondheid-0/
Heeft u vragen of wilt u advies op maat?
Wij helpen u graag!
Wij kijken graag of er een bestaande mogelijkheid is voor uw probleem of we gaan samen op zoek naar een maatwerkoplossing.