Bouwzagen zijn risicovolle machines, maar hoe kunnen we het risico op ongevallen verkleinen?

Wij zijn van mening dat de veiligheid van de gebruikers altijd voorop moet staan. Vandaar dat wij in deze blog een toelichting geven op de belangrijkste wijzigingen in de normen en voornamelijk op het belang hiervan. Als namelijk aan de normen is voldaan, is de kans op ongevallen minimaal.

Toelichting normen

De belangrijkste wijzigingen van de normen hebben betrekking op de veiligheidsafstanden en de lengte van de afvoertafel, die dient als ondersteuning.

Zo moet de beschermkast onder de zaagtafel volledig gesloten zijn. Dit houdt in dat men op geen enkele manier draaiende delen aan moet kunnen raken in de buurt van de beschermkast. Hierbij draait het om de norm DIN EN ISO 13857. Het belang van een volledig gesloten zaagkast wordt vaak onderschat.

“Je ziet en hoort toch dat hij draait” is veelal de reactie wanneer dit besproken wordt. Dit is in de praktijk toch vaak anders. Een zaagblad dat draait kan een vertekend beeld geven en lijken alsof hij stil staat. Op de werf is regelmatig veel lawaai en door de gehoorbescherming is ook het gevaar aanwezig dat men niet in de gaten heeft dat de machine draait.

Het kan hierdoor, bijvoorbeeld tijdens het schoonmaken van de machine, behoorlijk mis gaan. Als men niet in de gaten heeft dat de machine aan staat en men is de machine aan het schoonmaken, of een verstopping aan het verhelpen, dan kan men met de vingers in het zaagblad terecht komen. De eventuele gevolgen hiervan spreken voor zich.

Daarnaast moet een bouwzaag een oplegstuk hebben van minimaal 1,2 meter vanaf de zaag as. Bouwzagen zijn veelal gekeurd met een afvoertafel zoals de norm EN1870-5 voorschrijft. Dit houdt in dat deze dan ook altijd met een afvoertafel moet worden toegepast. Wat hierbij het belang is, is dat lange werkstukken tijdens het zagen voldoende ondersteund kunnen worden. Dit is belangrijk om het kantelen en de bijkomende gevaren van klemming te voorkomen. 1,2 meter opleg achter de zaag as is hierbij een vereiste.

De AVOLA Variant 450

De AVOLA Variant 450 is een bouwzaag die voldoet aan álle normen. De veiligheid wordt gewaarborgd door: een altijd correcte draairichting, een goed sluitende beschermkap met grote slang aansluitingen en de brede ondersteuning. Daarnaast is de Variant 450 erg veelzijdig, wat onder andere blijkt uit het grote zaagbereik, de 150° hoekverdraaiing en de schuinverstelling tot 30°. Daarnaast heeft de Avola Variant 450 een grote zaaghoogte door het grote zaagblad (ø450 mm) en is het geschikt voor alle houtsoorten.

Klik op de volgende link om alle mogelijkheden van de AVOLA Variant te bekijken in een video: AVOLA Variant 450 mogelijkheden

Het is een robuuste en geraffineerde bouwzaag die volledig is afgestemd op de Nederlandse markt. Door zijn doordachte constructie is hij niet alleen bestand tegen de zware bouwomstandigheden, maar is hij tevens voor vrijwel iedere toepassing te gebruiken.


Bekijk hier de AVOLA Variant 450 bouwzaag!

Zaagblad voor hout en Polystyrol in één!

Het is verboden met een standaard zaagblad Polystryreen te zagen. Avola heeft hiervoor een speciaal gepatenteerd zaagblad ontwikkeld, waarmee zowel hout als Polystyreen (Styropor, Styrodor, tempex) mag worden gezaagd. Dit voorkomt wisselingen van het zaagblad en dus de eventuele ongelukken die hieruit kunnen ontstaan.

Bij een standaard zaagblad zie je dat polystyrol erg warm wordt tijdens het zagen en blijft kleven aan het zaagblad. Dit heeft tot gevolg dat het polystyreen gaat verkleven met het zaagblad, waardoor gevaarlijke situaties ontstaan zoals het omhoog komen van het zaagblad of schokkend zagen.

De logische reactie van de gebruiker is om het materiaal harder naar beneden te drukken, waardoor men snel met de hand in het zaagblad terecht kan komen. De openingen in het zaagblad zorgen voor koeling waardoor het polystyrol niet smelt, dus ook niet blijft kleven. Door de gaten in het zaagblad is het nog belangrijker dat de beschermkast volledig gesloten is.

Bekijk hier het AVOLA Zaagblad speciaal voor polystyreen en hout (450x4x30)

Zaagblad om veilig polystyrol mee te zagen

Lees ook onze gerelateerde blogs:

Advies of maatwerk nodig?
0544-488770 of [email protected]
Mat 2BEST

De voordelen van 2BEST

Kwaliteitsproducten met een lange levensduur
Draagt bij aan een gezonde werkomgeving
Maatwerkoplossingen zijn geen probleem
Wij geven graag vrijblijvend advies
Ergonomische & milieuvriendelijke producten
Icon
Heeft u vragen of wilt u advies op maat?

Wij helpen u graag!

Wij kijken graag of er een bestaande mogelijkheid is voor uw probleem of we gaan samen op zoek naar een maatwerkoplossing.

Patrick 2BEST
© Copyright 2024 - 2best.nl
Niice Digital marketing Niice Digital Marketing