Bedwantsen, ze zijn met meer dan ooit!

Ze zijn met steeds meer en verspreiden zich steeds sneller: de bedwantsen. Dat ze zich steeds sneller verspreiden komt voornamelijk doordat mensen steeds vaker reizen. Zo steeg het aantal bedwantsen in New York City bijvoorbeeld van 537 in 2004 naar 10.985 in 2009 en dit is in de laatste jaren alleen nog maar toegenomen (Doggett SL, Dwyer DE, Peňas PF, Russell RC., 2012). In deze blog leest u wat bedwantsen zijn, hoe u ze kunt constateren en hoe u ze het beste kunt bestrijden.

Wat zijn bedwantsen?

Bedwantsen zijn insecten die leven van het bloed van zowel mensen als dieren. Deze parasieten zijn niet groter dan 6 millimeter en zijn voornamelijk 's nachts actief. Ze kunnen wel 35 weken zonder voeding, waardoor ze zich weken kunnen verschuilen. De omvang en activiteit maakt het lastig om de bedwantsen te constateren.

Bedwantsen zien er verschillend uit, afhankelijk van de levensfase waarin ze zitten. Over het algemeen zijn het ovalen beesten met zes poten en een roodbruine kleur. De insecten kunnen zich alleen kruipend verplaatsen en verspreiden zich razendsnel. Ze overbruggen per dag met gemak een afstand van 200 meter. Voor hun dagelijkse maaltijd kruipen ze al snel 30 meter. Verder kunnen ze bijten, alleen voel je dit niet. Dat deze insecten bloed opzuigen en zich snel verspreiden, betekent niet dat ze ziektes kunnen overbrengen. Wél kunnen ze zorgen voor onder andere huidziektes en de ziekte van Chagas (slaapziekte).

De insecten bevinden zich over het algemeen in donkere ruimtes, in wanden of kieren, maar ook in matrassen, lakens en kussens. Dit is vaak het geval in panden waar veel mensen verblijven, zoals in hotels, ziekenhuizen of vakantieparken. Tegenwoordig zie je bedwantsen echter ook steeds vaker bij mensen thuis.

bedwantsen-sporen-en-beeld_171130_144213.jpg#asset:4439

Hoe herkent u bedwantsen?

Het insect is, ondanks zijn kleine omvang, wel met het blote oog te zien. De eitjes van de bedwantsen zijn ongeveer 1 millimeter groot en zijn te herkennen doordat het veel kleine witte korreltjes zijn die dichtbij elkaar liggen. Verder zijn bedwantsen te herkennen door de kleine bloedvlekjes die ze achter laten op bijvoorbeeld de lakens of uw kussen. Deze bloedvlekjes zijn over het algemeen 0,5 tot 1 mm groot. Daarnaast kunt u bedwantsen herkennen aan de vieze zoete geur die ze achter laten. Ook laten bedwantsen uitwerpselen achter. Dit zijn zwarte vlekjes die op schimmel lijken.

Klinische verschijnselen na de beet?

Het speeksel dat na de beet achter blijft kan een ontsteking of allergische reactie veroorzaken. Hierdoor ontstaan rode plekken, striemen, bultjes en/of blaren met een incubatietijd van 1 tot 9 dagen. Deze bultjes jeuken langer dan muggenbulten en het worden er steeds meer. Een beet van bedwantsen jeukt echter niet altijd. Sommige mensen hebben er niet tot nauwelijks last van. U kunt een bedwantsenbeet het best bestrijden door te koelen op de plek van de beet, door middel van bijvoorbeeld een icepack of een ijsklontje.

speurhonden_171130_145602.jpg#asset:4443

Hoe bestrijdt u bedwantsen?

Het klinkt misschien niet voor de hand liggend, maar speurhonden zijn de beste manier om bedwantsen te vinden. Getrainde honden kunnen u precies laten weten of en waar de bedwantsen zich bevinden. Deze honden zien en ruiken veel meer dan de mens en zijn over het algemeen erg betrouwbaar.

Wat veel mensen denken is dat bedwantsen op vieze ruimtes en gaten af komen. Dit is echter niet het geval. De insecten zijn hier niet gevoelig voor. Extra reiniging heeft dus geen zin. Er zijn in Nederland verschillende bestrijdingsteams tegen bedwantsen. Voor de juiste herkenning en bestrijding is het van belang dat u een bestrijdingsteam inschakelt.

Bedwantsen kunnen op verschillende manieren worden bestreden, namelijk door chemicaliën of met warmte. Steeds vaker bereikt ons het bericht dat chemicaliën niet afdoende zijn of dat men denkt dat de bedwantsen inmiddels resistent.. Lees hier verder....

De beste manier om bedwantsen te bestrijden is met warme (>60°C,> 4u) of koude lucht (<-18°C, > 7 dagen). Invriezen is vaak niet mogelijk, maar met stoom of met hete lucht zijn bedwantsen voor eens en altijd te verwijderen. Stoom heeft als nadeel dat het maar zeer oppervlakkig werkt en niet altijd het gewenste effect heeft. Het beste bestrijdingsmiddel is dus warme lucht. Hierbij moet de kamer, waar de bedwantsen zich bevinden, goed worden afgesloten. Vervolgens moet de kamer boven de 60° graden verwarmd worden en circa vier uur op deze temperatuur blijven. Het is erg belangrijk dat de kamer op deze temperatuur blijft, want komt de warmte in de kamer onder deze temperatuur, dan moet men weer van vooraf aan beginnen.

Een machine die ervoor kan zorgen dat de bedwantsen sterven is de Heylo DE 20 SH. Dit is een elektrische heater die hoge temperaturen kan bereiken tot wel 120° graden. Door zijn unieke spiraalvormige inzetstuk zorgt hij voor een aangename warmte, terwijl de spatwaterdichte schakelkast zorgt voor maximale veiligheid en betrouwbaarheid. Door zijn lage gewicht en geringe afmetingen is de HEYLO DE 20 SH eenvoudig te vervoeren, te stapelen en op te bergen.

HEYLO DE 20 SH elektrische heaterBekijk hier de HEYLO DE 20 SH electrische hoog temperatuur heater

Ook is het zeker niet verkeerd om uw hotel, ziekenhuis, vakantiehuis of appartement regelmatig te controleren op bedwantsen. Zo kunt u een snelle verspreiding voor zijn en dit is erg belangrijk. Als de bedwantsen in een vroeg stadium worden geconstateerd kunnen ze direct worden bestreden en dit scheelt uiteindelijk ook in de kosten.

Speurhonden bedwantsen :

Bestrijden van bedwantsen :

Overige infobronnen :


Advies of maatwerk nodig?
0544-488770 of [email protected]

De voordelen van 2BEST

Kies voor een gezonde werkomgeving
Vandaag voor 14:00 besteld? Morgen in huis
Kwaliteitsproducten met lange levensduur
Altijd een passend advies
Volledig volgens wet- en regelgeving
Voor elk stofprobleem een oplossing
Ergonomische & milieuvriendelijke producten
Heeft u vragen?

Wij helpen u graag om stofvrij te werken.

We kijken graag of er een bestaande mogelijkheid is voor uw stofprobleem, een totaal pakket of we maken speciaal voor uw probleem een maatwerk oplossing.

© Copyright 2019 - 2best.nl
Niice Digital marketing Niice Digital Marketing