Bedwantsen voorkomen en bestrijden. Hoe pak je het aan?
Bedwantsen verspreiden zich steeds vaker en steeds sneller. Dit heeft verschillende redenen, maar komt voornamelijk doordat mensen steeds vaker en verder reizen. Bedwantsen gaan, bijvoorbeeld in hotels, in kleding of koffers zitten en kunnen zich zo eenvoudig verspreiden. Ook kunnen bedwantsen zich verspreiden via apparatuur of tweedehands spullen.
Voorkomen
Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Bedwantsen zijn echter lastig te voorkomen, mede doordat het over het algemeen geruime tijd duurt voordat bedwantsen worden geconstateerd. Om de kans op bedwantsen te minimaliseren raden wij u aan om enkele stappen door te nemen.
- Lees hotelrecensies
Ongeveer ieder hotel biedt tegenwoordig de mogelijkheid om een recensie over het verblijf te plaatsen. Het is aan te raden deze recensies goed door te lezen. De kans is groot dat gasten in een recensie laten weten wanneer ze bedwantsen hebben geconstateerd.
- Controleer hotelkamers
Mocht u in een hotelkamer komen, controleer deze dan eerst op de aanwezigheid van bedwantsen. U kunt hierbij kijken naar bloedvlekjes op of onder de matras, op de poten van het bed of in de kasten. Tevens is het verstandig om uw koffer nooit op het bed te leggen. Zet deze altijd op afstand van het bed en de muren. De kans dat de insecten in uw koffer of kleding gaan zitten is het kleinst als u uw koffer op de badkamer zet.
- Controleer uw tassen en koffers
Controleer bij thuiskomst uw tassen en koffers. Zorg dat u uw kleding buitenshuis in vuilniszakken doet en breng deze direct naar de wasmachine en was de kleren op minimaal 60 graden. Niet ieder kledingstuk kan echter op 60 graden gewassen worden. Doe deze kledingstukken in een aparte vuilniszak en leg deze in de vriezer. Om er zeker van te zijn dat de bedwantsen dood gaan in de vriezer, adviseren wij om deze minimaal een maand bij een temperatuur van minimaal -18ºC in de vriezer te laten liggen.
Hotels
Het is voor hotels een hels karwei om bedwantsen te voorkomen. Bijna onmogelijk zelfs. Voor hotels is het echter essentieel om bedwantsen in een vroeg stadium te constateren, zodat de kans op verspreiding zo klein mogelijk is.
Zo is het aan te raden om medewerkers van onder andere de housekeeping te trainen op het herkennen van bedwantsen. Tevens kunnen hotels periodieke controles invoeren op de aanwezigheid van bedwantsen.
Bestrijden
Heeft u toch last van bedwantsen? Dan zijn er verschillende bestrijdingsmethodes.
Insecticiden
Er zijn verschillende bestrijdingsmiddelen om bedwantsen te doden. Deze bestrijdingsmiddelen, ook wel insecticiden, zijn vaak echter niet effectief tegen het bestrijden van bedwantsen. Dit heeft verschillende redenen:
- Deze insecticiden bereiken geen diepe kieren en spleten.
Dit terwijl bedwantsen zich voornamelijk schuil houden op deze moeilijk bereikbare plekken.
- U moet tijdelijk uw woning verlaten.
Doordat insecticiden schadelijk zijn voor de gezondheid moet u ook tijdelijk uit uw woning of kunnen bijvoorbeeld hotelkamers enkele dagen niet gebruikt worden.
- De insecticiden zijn belastend voor het milieu.
Stoom
Bedwantsen kunnen ook met stoom behandelt worden. Hiervoor moet de temperatuur van een stoomapparaat hoog genoeg zijn. Een apparaat dat maximaal 120º graden wordt doodt alle bedwantsen en eitjes. Tevens dringt stoom op iedere bereikbare plek binnen, dus ook in kieren en naden. Wanneer er stoom wordt gebruikt hoeven er tevens minder insecticiden gebruikt te worden.
Het bestrijden met stoom heeft echter ook nadelen:
- Niet in iedere ruimte kan een stoomapparaat gebruikt worden.
Een dergelijk apparaat zorgt namelijk voor vochtontwikkeling, wat schadelijk kan zijn voor muren en meubels.
- Het moet zeer nauwkeurig gebeuren.
Bij het bestrijden met stoom worden gemakkelijk plekken vergeten.
Tevens is het met stoom lastig om bepaalde plekken te bereiken. Daarnaast dienen er nog steeds insecticiden gebruikt te worden in combinatie met de stoombehandeling.
Hitte
De beste manier voor het bestrijden van bedwantsen is hitte. Hiermee ben je bedwantsen te slim af. De hitte pakt bedwantsen aan in alle stadia, zowel volwassen bedwantsen als nimfen en eitjes. Tevens is het met andere bestrijdingsmethoden vaak lastig om ook matrassen en meubilair te bereiken, zonder dat dit schade oplevert.
Bij hittebestrijding moet een ruimte opgewarmd worden tot minimaal 60ºC. De kamer moet vervolgens circa vier uur op temperatuur blijven. Door de hitte begint het eiwit van bedwantsen te stollen, waardoor ze sterven. Wanneer de temperatuur onder de 60º graden komt, begint het proces weer van vooraf aan. Om dit te voorkomen kunt u gebruik maken van een thermostaat.
Het bestrijden met hitte door een professionele ongediertebestrijder is vaak wel de duurste methode.
U kunt de kamer ook zelf verwarmen met de HEYLO DE 20 SH elektrische hoog temperatuur heater.
Heylo DE 20 SH Elektrische heater
Deze elektrische heater kan temperaturen bereiken tot wel 120º graden. Door het unieke spiraalvormige inzetstuk zorgt hij voor een aangename warmte, terwijl de spatwaterdichte schakelkast zorgt voor maximale veiligheid en betrouwbaarheid. Door zijn lage gewicht en geringe afmetingen is de HEYLO DE 20 SH eenvoudig te vervoeren, te stapelen en op te bergen.
Het zelf bestrijden van bedwantsen met hitte brengt echter wel risico's met zich mee. Wanneer u zelf de bedwantsen wil bestrijden met hitte, vereist dit een goede voorbereiding. Neem hiervoor contact met ons op.
Bronnen
- https://www.rtlnieuws.nl/node/49086
- https://radar.avrotros.nl/columns/item/bedwantsen-bestrijden-hier-moet-je-rekening-mee-houden/
- https://www.rivm.nl/overleven-bedwantseitjes-vriezer
- https://www.gezondheidenco.nl/opmars-van-de-bedwants-jeukende-bulten-door-in-bed-te-liggen/?harvest_referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
- https://www.anticimex.com/nl-be/ongedierte/bijtende-insecten/bedwantsen/faq-bedwantsen/
Heeft u vragen of wilt u advies op maat?
Wij helpen u graag!
Wij kijken graag of er een bestaande mogelijkheid is voor uw probleem of we gaan samen op zoek naar een maatwerkoplossing.