Achterhoekse bedrijven zijn bedwants te slim af!

Tubantia, 1 augustus 2018

WINTERSWIJK/GROENLO - Onprettige bedgenoten zijn het. Bedwantsen leven van het bloed van mensen en veroorzaken bultjes, huidvlekken en jeuk. Twee Achterhoekse bedrijven hebben nu een slimme en veilige methode ontwikkeld om ze te bestrijden.

Ze zijn heel klein (5 à 6 mm) en verstoppen zich graag in de lakens, kussens en matrassen. Om de gebruikers vervolgens in hun slaap lastig te vallen. Volgens het RIVM vormen bijtende bedwantsen een toenemend probleem in de hele wereld. Onder meer door resistentie en toenemend reisverkeer komen ze ook steeds vaker voor in de VS en Europa.

Rigoreus

De diertjes kunnen alleen met een rigoureuze aanpak bestreden worden. De ruimte waar ze zitten moet óf tot -18 graden bevroren worden, wat meestal onhaalbaar is. Of er moet drie tot vier uur lang op minstens 60 graden verwarmd worden. Dat kost echter veel energie en kan brandgevaar opleveren. Ook kan het in koude hoekjes van huis, hotel of vakantiehuisje soms net niet warm genoeg zijn geworden, waardoor de plaaggeest het toch overleeft.

Besmet

Het Groenlose bedrijf 2Best Product & Innovatie van Patrick Terbraak levert nu heaters die verbonden zijn met draadloze warmte-sensoren van het Winterswijkse bedrijf Loratec. Die sensoren (‘nodes’ genoemd) meten voortdurend hoe warm het is in de besmette ruimte en sturen die gegevens door naar een computer of een app op de telefoon. Daardoor kan de temperatuur steeds goed in de gaten worden gehouden en hoeft de temperatuur niet te hoog te worden, met alle energieverlies en brandrisico’s van dien. Ook wordt een daling van de temperatuur voorkomen, waardoor de bestrijding weer van voren af aan zou moeten beginnen.

Effectief

Volgens Inou Heideman van Loratec is het systeem nu in meerdere pilots beproefd en effectief gebleken. „Bedwantsen zijn een toenemend probleem bij hotels, vakantieparken en zorginstellingen. Er zijn zelfs gespecialiseerde bedrijven die de diertjes bestrijden. Daar levert 2Best heaters aan met onze nodes en de software die erbij hoort.”

Duitse interesse

Ook vanuit Duitsland is al interesse getoond voor het systeem. Heideman: „Groot voordeel van deze werkwijze is dat de medewerker niet steeds in beschermde kleding de snikhete ruimte hoeft te betreden om daar de temperatuur te meten. Die kan nu van buitenaf worden uitgelezen, zodat je ook niet steeds de deur open hoeft te doen, waardoor je elke keer warmteverlies krijgt. Doordat alle data worden opgeslagen kun je als bedrijf ook tegenover de klant aantonen dat de temperatuur in de hele ruimte steeds minimaal 60 graden was.”

Het systeem kan volgens haar nog worden doorontwikkeld, zodat kachels zichzelf kunnen bijsturen als de temperatuur te veel stijgt of daalt. „Dan heb je er als bestrijder eigenlijk geen omkijken meer naar.”

Jan Ruesink, Tubantia 1 augustus 2018

Bekijk hier de HEYLO DE 20 SH elektrische hoog temperatuur heater!

Heater voor het bestrijden van bedwantsen

Lees ook onze anders blogs over bedwantsen:

Advies of maatwerk nodig?
0544-488770 of [email protected]
Leon 2BEST

De voordelen van 2BEST

Kwaliteitsproducten met een lange levensduur
Draagt bij aan een gezonde werkomgeving
Maatwerkoplossingen zijn geen probleem
Wij geven graag vrijblijvend advies
Ergonomische & milieuvriendelijke producten
Icon
Heeft u vragen of wilt u advies op maat?

Wij helpen u graag!

Wij kijken graag of er een bestaande mogelijkheid is voor uw probleem of we gaan samen op zoek naar een maatwerkoplossing.

Leon 2BEST
© Copyright 2024 - 2best.nl
Niice Digital marketing Niice Digital Marketing