Goede arbeidsomstandigheden zijn van levensbelang!

Van de totale ziektelast wordt maar liefst 5% veroorzaakt door slechte arbeidsomstandigheden! Dit percentage is te vergelijken met het percentage dat een ongezond milieu en overgewicht hebben op de totale ziektelast door externe factoren. Een groot deel van deze ziektelast komt doordat men vaak in aanraking komt met gevaarlijke stoffen op het werk.

Ziektelast in Nederland door externe factoren

Hieronder vindt u enkele schokkende cijfers die het gevolg zijn van slechte arbeidsomstandigheden:

 • In Nederland overlijden per jaar 2000 tot 3500 mensen aan beroepsziekten. Ter vergelijking: in 2015 vielen er 621 verkeersdoden.
 • In de EU wordt jaarlijks bij 100.000 tot 150.000 mensen kanker vastgesteld door blootstelling aan kankerverwekkende stoffen, zoals respirabel kwarts, hardhout of lasrook.
 • Per jaar overlijden hierdoor circa 80.000 mensen binnen de EU.
 • Dit kost vier tot zeven miljard euro per jaar door de kosten van de gezondheidszorg en de verminderde productiviteit.
 • Inclusief de maatschappelijke schade kan dit bedrag oplopen tot 350 miljard per jaar

(BRON: TNO, september 2017)

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief!

Wat kunnen we eraan doen?

Ook voor dit probleem geldt: voorkomen is beter dan genezen. Het beste en meest effectieve is natuurlijk om de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen te verminderen tot nul. De overheid probeert de blootstelling aan kankerverwekkende stoffen al te verminderen doordat zij een wettelijke grenswaarde hebben ingevoerd. Er zijn echter meerdere maatregelen die men kan nemen om de aanraking met kankerverwekkende stoffen te reduceren.

Organisaties kunnen het voorkomen door bijvoorbeeld het vervangen van een kankerverwekkende stof of proces. Daarnaast kan men ook zorgvuldig gebruik gaan maken van stofvrije werkwijzen en gereedschappen. Hierbij is het wel essentieel dat ze op de juiste manier worden toegepast en dat er voldoende controle op is.

Op zoek naar gereedschappen om stofvrij mee te werken? Bekijk onze producten!

Producenten hebben ook een belangrijk aandeel in het verbeteren van de arbeidsomstandigheden. Zij moeten ervoor zorgen dat werken onder de grenswaarde haalbaar is door middel van het ontwerpen en produceren van stofvrije gereedschappen en productieprocessen. De oplossingen zijn al een stuk beter geworden, maar door een betere implementatie, handhaving en voorlichting is hier nog veel winst te behalen. Ook is het belangrijk dat werkenden bewust worden gemaakt van de risico’s van het werken met kankerverwekkende stoffen en dat stofvrij werken een automatisme wordt. Daarnaast moeten producenten en gebruikers overtuigd raken van het feit dat de kosten die men moet maken voor betere gereedschappen uiteindelijk de risico’s sterk verkleinen. Verder moet de overheid druk blijven uitoefenen op de handhaving om zo ongezonde situaties te voorkomen. Er is zoals gezegd al wel een wettelijke grenswaarde vastgesteld, maar de controle hierop kan nog beter.

Naast het verbeteren van onze gezondheid brengen de bovenstaande maatregelen nog veel meer voordelen. Zo zullen de kosten van de zorg omlaag gaan, evenals de verzuimkosten en het aantal personen dat arbeidsongeschiktheid is. Daarnaast ontstaat er een betere inzetbaarheid en participatie. Als werkgevers, werknemers en hun organisaties, beleidsmakers, handhavers en technologie-ontwikkelaars de handen ineen slaan, is het mogelijk om de werk gerelateerde kanker fors terug te dringen.

Worst Case Room

TNO heeft experimenteel onderzoek uitgevoerd in een zogenaamde Worst Case Room en daarbij een ongunstige situatie nagebootst met 100% inschakeltijd van het gereedschap, zonder het treffen van maatregelen en in een kleine slecht geventileerde kleine werkruimte. Hierbij hebben ze getest of de wettelijke grenswaarden van respirabel kwarts en hardhout overschreden werden.

De Worst Case Room van TNO

De Worst Case Room van TNO

Bij houtstof (hardhout) leverde dat een overschrijding op van de wettelijke grenswaarde bij het schuren, zagen, schaven en frezen en andere bewerkingen met een factor die oploopt van 10 tot maar liefst 140. Als ze vervolgens innovatieve technologische oplossingen toepasten, nam die blootstelling sterk af. Een reductie van de blootstelling met een factor 10 tot 1.400 ten opzichte van de ongunstigste situatie (zonder deze technologische oplossingen) is mogelijk door de juiste keuze en het juiste gebruik van gereedschap.

Bij het experimentele onderzoek met kwartsstof werd duidelijk dat er een overschrijding van de wettelijke grenswaarde was van respirabel kwarts bij het boren, slijpen, zagen, hakken en andere bewerkingen met een factor die oploopt van 15 tot maar liefst 5.000. Bij het gebruik van innovatieve technologische oplossingen, nam ook hier de blootstelling sterk af. Een reductie van 35 tot 8.700 vergeleken met de meest ongunstige situatie.

In beide situaties bleek dus dat men ver boven de wettelijke grenswaarde kwam. De hoogte van deze factoren bevestigen de enorme potentie voor verbetering van de werksituatie en de gezondheid van werknemers in voornamelijk de bouw.

Bekijk alle uitvoerige meetresultaten hier: Downloads

Stappenplannen

Om het vrijkomen van houtstof en kwartsstof te kunnen beheersen, beveelt TNO de volgende stappenplannen aan:

Houtstof

 1. Kies voor zachthout in plaats van hardhout
 2. Kies voor prefab bouwen
 3. Kies stofvrije gereedschappen of processen

Kwartsstof

 1. Kies voor duurzaam (bouw) materiaal met een laag percentage kwarts
 2. Kies voor prefab bouwen
 3. Kies stofvrije gereedschappen of processen

Handhaving

De Inspectie SZW is belast met de handhaving en controleert werkplekken op het vrijkomen van zichtbaar stof richting de ademzone van de medewerker bij bewerkingen als boren, hakken, slijpen en zagen. Als er tijdens de bewerkingen stof vrijkomt richting ademzone, wijst dit op het ontbreken van de juiste maatregelen of het niet goed functioneren daarvan. Het is een gezamenlijke verantwoordelijkheid van werkgever en werknemer of zelfstandig ondernemer.

In beide situaties moet de ondernemer actie ondernemen. De Inspectie SZW kan zo nodig boetes opleggen of zelfs werkzaamheden stilleggen. (BRON: TNO, september 2017)

Gerelateerde blogs:

Advies of maatwerk nodig?
0544-488770 of [email protected]

De voordelen van 2BEST

Kwaliteitsproducten met een lange levensduur
Vandaag voor 14:00 besteld? Morgen in huis
Draagt bij aan een gezonde werkomgeving
Maatwerkoplossingen zijn geen probleem
Volledig volgens wet- en regelgeving
Ergonomische & milieuvriendelijke producten
Icon
Heeft u vragen of wilt u advies op maat?

Wij helpen u graag!

Wij kijken graag of er een bestaande mogelijkheid is voor uw probleem of we gaan samen op zoek naar een maatwerkoplossing.

© Copyright 2020 - 2best.nl
Niice Digital marketing Niice Digital Marketing